Fodvorter

Vorter er en virus i huden, som medfører hud forandringer i form af små udvækster, oftest på hænder og fødder. De er typisk 4-5 mm store og har en uregelmæssig overflade. Vorterne kan sidde enkeltvis eller i grupper. De vorter, som sidder i fodsålen, kan være ømme, hvis de udsættes for tryk. Huden omkring fodvorterne er ofte fortykket.

Vorter smitter ved direkte kontakt eller via genstande. Det er almindeligt, at man smitter sig selv, således at man overfører vorteviruset fra et sted på kroppen til et andet. Vorter kan også spredes til andre gennem deling af håndklæde, barberredskaber og negleklipper.

Fodvorter kan smitte, hvis man går barfodet, især hvis gulvet er vådt som f.eks. i svømmehaller og omklædningsrum. Man kan se mørke prikker i vorten, ved at skrabe det øverste lag af vorten væk. Vorter gør ondt når man presser eller klemmer om dem fra siderne.

Behandling

De fleste vorter forsvinder af sig selv, men dette kan tage lang tid, typisk 1-2 år. Der findes en lang række behandlinger mod vorter, som alle tager udgangspunkt i at ødelægge den hud, hvor vortevirus er lokaliseret. .

Ved behandling af fodvorter her på klinikken er der 100 % egenbetaling. Jeg vil beskæres vorten og derefter behandle den/dem med frys eller laser.

Vorte på en 5-årig piges fod. Beskåret og laserbehandlet 3 gange.

Behandlingen gentages med et interval på 7 – 10 dage. 

Som regel er der resultater efter 4-5 behandlinger, men der findes ikke en 100 % effektiv behandling af fodvorter, og derfor er det ofte tålmodighedskrævende, at få dem behandlet. 

Undgå smitte

Alle mennesker er udsat for smitte med vortevirus (HPV). Du kan selv begrænse smitten ved, at tildække dine vorter. Man kan beskytte sig mod vorter på fødderne ved, at have strømper/hjemmesko derhjemme samt badesko på i svømmehal og i offentlige som private badeværelser/omklædningsrum. Undgå dele håndklæder med andre. Små sprækker og sår i huden øger risikoen for smitte. Hvis dine fødder har tendens til at svede meget, skal du sørge for skifte sokker ofte. Rør ikke ved andre personers vorter.

Produktet jeg bruger til frys Hydrozid og er et dansk produkt fra firmaet Medilink. Når gassen påføres kortvarigt, (ca 6 gange 6 sekunder) direkte på vorten skabes der en temperatur på ca. minus 50°. Dette ligger langt under de temperaturer der forårsager celle død. Det frosne område bliver øjeblikkeligt synligt som et snehvid punkt der hurtigt bliver tørt og er klar til næste spraydosis.